Smithuis tandtechniek

Waarom een stralende glimlach ook een gezonde glimlach moet zijn

Geplaatst op

Vandaag de dag is de prijs van cosmetische tandheelkunde, zoals het bleken van tanden en orthodontie voor volwassenen, veel betaalbaarder en toegankelijker geworden.

Meer van ons zijn geïnteresseerd in onze eigen glimlach en zoeken naar manieren om deze te verbeteren.  Dit is een uiterst positieve houding. Echter, terwijl het veranderen van het uiterlijk van onze tanden hoog op het verlanglijstje van veel mensen staat, is het belangrijk om het belangrijkste te onthouden – de gezondheid van onze glimlach.

Nieuw onderzoek

Om een beter inzicht te krijgen in hoe we onze glimlach zien, is er in het Verenigd Koninkrijk een gloednieuw onderzoek geweest. En de resultaten van het onderzoek zijn een openbaring. Eén op de vijf (20%) volwassenen hebben cosmetische tandheelkunde gehad – en bijna één op de tien (9%) alleen al in het laatste jaar.  Bovendien zegt nog eens 19% van de bevolking dat ze onderzoek doen naar cosmetische tandheelkunde met de bedoeling om het op een dag te laten doen. Het is niet verrassend dat het bleken van de tanden bovenaan de lijst van de tandheelkundige makeovers staat.  Bijna een op de drie (32%) wil wittere tanden, terwijl twee-op-drie (66%) het actief heeft overwogen. Een van de belangrijkste punten van zorg uit ons onderzoek is dat een witter gebit meer dan twee keer zo gewenst wordt geacht als een gezond tandvlees. Dit is een probleem. 

Een witte glimlach kan ook een gezonde glimlach zijn

We moeten opnieuw nadenken over wat een gezonde glimlach is.  Het is belangrijk om te onthouden dat met de introductie van cosmetische tandheelkunde, alles misschien niet is wat het lijkt, en een witte glimlach is niet noodzakelijkerwijs een gezonde.

Witte tanden als gevolg van het bleken van de tanden zijn nog steeds gevoelig voor tandbederf, en het tandvlees is nog steeds vatbaar voor ziekten. Net zoals witte tanden ons gevoel van eigenwaarde kunnen verbeteren, kan een verlies van tanden het tegenovergestelde effect hebben.  Sterk bewijs wijst ook op tandvleesaandoeningen die verband houden met bredere aandoeningen zoals hartaandoeningen, beroertes, diabetes en dementie.  De gezondheid van onze mond is niet alleen belangrijk voor de staat van onze glimlach, het is ook ongelooflijk invloedrijk voor onze levenskwaliteit. Het betekent allemaal dat we een beter evenwicht moeten vinden.  Natuurlijk kunnen we onze tanden nog steeds laten bleken, maar we moeten ons realiseren dat de gezondheid van onze tanden veel belangrijker is dan de kleur.

Hoe houden we een gezonde mond?

Dus hoe bereiken we een gezonde glimlach? Het goede nieuws is dat het antwoord vrij eenvoudig is. Een gezond gebit en gezond tandvlees kan worden bereikt door een goede mondhygiëne thuis en door regelmatig naar de tandarts te gaan. Ben je woonachtig in Den Helder? Dan adviseren we je om langs te gaan bij Denhelder Dental.

Gerelateerde berichten

Hoe houd je je tanden schoon?

Poets je tanden tweemaal per dag met fluoride tandpasta gedurende ongeveer 2 minuten om je tanden en mond gezond te houden. Tandplak is een...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden