Smithuis tandtechniek

Hoe houd je je tanden schoon?

Geplaatst op

Poets je tanden tweemaal per dag met fluoride tandpasta gedurende ongeveer 2 minuten om je tanden en mond gezond te houden. Tandplak is een verzameling bacteriën die je tanden en kiezen bedekt als je ze niet goed poetst. Het draagt bij aan tandvleesproblemen en tandbederf. Tandenpoetsen stopt de opbouw van tandplak. Probeer ervoor te zorgen dat je elk oppervlak van al je tanden poetst.

Wanneer moet ik mijn tanden poetsen?

Poets je tanden voor ongeveer 2 minuten ’s avonds voor je naar bed gaat en bij 1 andere gelegenheid elke dag. Je tandarts of mondhygiënist kan je meer advies geven op basis van je eigen gezondheid en behoeften.

Moet ik een elektrische of handtandenborstel gebruiken?

Het maakt niet uit of je een elektrische of een handtandenborstel gebruikt. Ze zijn allebei even goed, zolang je alle oppervlakken van al je tanden poetst en je fluoridetandpasta gebruikt. Maar sommige mensen vinden het makkelijker om hun tanden grondig te reinigen met een elektrische tandenborstel.

Welke tandenborstel is geschikt voor mij?

Voor de meeste volwassenen is een tandenborstel met een klein hoofdje en een compacte, schuine opstelling van lange en korte ronde borstelharen prima. Middelzware of zachte haren zijn het beste voor de meeste mensen. Als je een elektrische borstel gebruikt, kan een borstel met een oscillerende of roterende kop beter werken dan een handtandenborstel. Maar ervoor zorgen dat je je tanden minstens twee keer per dag grondig reinigt is belangrijker dan het type borstel dat je gebruikt. Vraag het in geval van twijfel aan je tandarts.

Welk type tandpasta moet ik gebruiken?

Het is belangrijk om een tandpasta met de juiste concentratie fluoride te gebruiken. Kijk op de verpakking om te weten te komen hoeveel fluoride elk merk bevat.

  • Volwassenen moeten een tandpasta gebruiken die ten minste 1.350 delen per miljoen (ppm) fluoride bevat.
  • Kinderen hebben geen speciale tandpasta voor kinderen nodig. Kinderen van alle leeftijden kunnen tandpasta voor het gezin gebruiken, zolang deze maar 1.350 tot 1.500ppm fluoride bevat.
  • Kinderen van 6 jaar en jonger die geen tandbederf hebben, kunnen een minder sterke tandpasta voor kinderen gebruiken, maar zorg ervoor dat deze ten minste 1.000ppm fluoride bevat.
  • Kinderen onder de 3 jaar moeten alleen een uitstrijkje tandpasta gebruiken. Kinderen van 3 tot 6 jaar moeten een erwtengrote klodder tandpasta gebruiken. Zorg ervoor dat kinderen niet likken of tandpasta uit de tube eten.

Je tandarts kan jou of je kind adviseren om een tandpasta met een hogere concentratie fluoride te gebruiken, als je die nodig hebt.

Hoe je je tanden poetst

Zorg ervoor dat je alle oppervlakken van al je tanden poetst, wat ongeveer 2 minuten in beslag neemt.  Vergeet niet om de binnenkant, de buitenkant en de kauwvlakken van je tanden te poetsen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden