Smithuis tandtechniek

Tips voor het voorkomen van tand- en mondblessures

Geplaatst op

Verwondingen aan de tanden en de mond komen vaak voor. Ongeveer 80% van de verwondingen aan het gebit hebben betrekking op een of meer voortanden en kunnen schade veroorzaken aan de zachte weefsels – de tong, de lippen en de binnenkant van de wangen. Bij zeer jonge kinderen zijn verwondingen aan de melktanden meestal het gevolg van het leren lopen. Er kan ook schade zijn aan de niet-afgebroken blijvende tanden. Sportletsels zijn de belangrijkste bron van tand- en mondletsels bij oudere adolescenten en volwassenen. Tot 40% van de tandletsels bij oudere jongeren en volwassenen ontstaan tijdens het sporten.

Mondbeschermers 

Bij het sporten kan men het beste de tanden en de mond beschermen door het dragen van een gebitsbeschermer.

Gezichtskooien

Deze uitrusting beschermt tegen trauma’s aan het gezicht, vooral bij het spelen van bepaalde sport posities, zoals honkbalvanger of hockeykeeper.

Helmen

Het is altijd verstandig om een helm te dragen die gemaakt is voor de activiteit waaraan je deelneemt. Hoewel de meeste helmen de tanden en de mond niet beschermen, beschermen ze een ander belangrijk gebied – je hoofd, om te helpen beschermen tegen een hersenschudding.

Kunnen tanden worden gerepareerd?

Ja, uitgevallen tanden kunnen worden gerepareerd, en hoe eerder je bij de tandarts terecht kunt, hoe beter. Uitgeslagen tanden met de grootste kans om gered te worden zijn de tanden die door de tandarts gezien worden en binnen een uur na het uitslaan weer in je holte zitten. Als een tand of kies is uitgeslagen, spoel dan voorzichtig het vuil van de wortel af en probeer het terug te plaatsen in de holte. Als dat niet mogelijk is, moet je hem op weg naar de tandarts in de mond houden. Als al het andere niet lukt, bewaar de tand dan in melk totdat je in het kantoor van de tandarts bent.

Zelfs als je tand niet kan worden gered, heb je niet per se je glimlach verloren. Door de vooruitgang in de tandheelkunde kan een tandheelkundig implantaat – een vrijstaande kunsttand – nu direct op het kaakbeen worden verankerd, met een porseleinen kroon erop, als hulpmiddel bij het bijten, kauwen en om esthetische redenen.

Gerelateerde berichten

Hoe houd je je tanden schoon?

Poets je tanden tweemaal per dag met fluoride tandpasta gedurende ongeveer 2 minuten om je tanden en mond gezond te houden. Tandplak is een...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden