Geplaatst op
Om een gaatje te behandelen zal je tandarts het verrotte gedeelte van de tand verwijderen en vervolgens het gedeelte van de tand “vullen” waar het verrotte materiaal is verwijderd. Vullingen worden ook gebruikt om gebarsten of gebroken tanden en tanden te repareren die versleten zijn door verkeerd gebruik (zoals door nagelbijten of tandenknarsen).
Welke stappen zijn nodig bij het vullen van een tand?
Eerst gebruikt de tandarts een plaatselijke verdoving om het gebied rond de te vullen tand te verdoven. Vervolgens wordt een boormachine, luchtslijtage-instrument of laser gebruikt om het verrotte gebied te verwijderen. De keuze van het instrument hangt af van het comfortniveau van de individuele tandarts, de opleiding en de investering in het specifieke apparaat en de plaats en de omvang van het verval.
Vervolgens zal je tandarts het gebied onderzoeken of testen om vast te stellen of al het bederf is verwijderd. Zodra het bederf is verwijderd, bereidt de tandarts de ruimte voor op de vulling door de holte te reinigen van bacteriën en vuil. Als het bederf zich in de buurt van de wortel bevindt, kan je tandarts eerst een deel glasionomeer, composiethars of ander materiaal aanbrengen om de zenuw te beschermen. Over het algemeen zal je tandarts de vulling na het aanbrengen van de vulling afwerken en polijsten.
Voor tandkleurige vullingen zijn verschillende extra stappen nodig en wel als volgt. Nadat je tandarts het tandbederf heeft verwijderd en het gebied heeft gereinigd, wordt het tandkleurige materiaal in lagen aangebracht. Vervolgens wordt een speciaal licht aangebracht dat elke laag “geneest” of verhardt. Wanneer het meerlaagse proces is voltooid, zal de tandarts het composietmateriaal naar het gewenste resultaat vormen, het overtollige materiaal wegsnijden en de uiteindelijke restauratie polijsten.
Welke soorten vulmaterialen zijn er beschikbaar?
Tegenwoordig zijn er verschillende tandvulmaterialen beschikbaar. Tanden kunnen worden gevuld met goud; porselein; zilveramalgaam (dat bestaat uit kwik gemengd met zilver, tin, zink en koper); of tandkleurig, plastic en materialen die composietharsvullingen worden genoemd. Er is ook een materiaal dat glasdeeltjes bevat en bekend staat als glasionomeer. Dit materiaal wordt gebruikt op een manier die vergelijkbaar is met het gebruik van composietharsvullingen. De plaats en omvang van het bederf, de kosten van het vulmateriaal, je verzekeringsdekking en het advies van je tandarts helpen bij het bepalen van het type vulling dat het beste bij je past.
Gerelateerde berichten
Hoe houd je je tanden schoon?
Poets je tanden tweemaal per dag met fluoride tandpasta gedurende ongeveer 2 minuten om je tanden en mond gezond te houden. Tandplak is een...