Smithuis tandtechniek

Tandheelkundige gezondheid en tandverkleuring

Geplaatst op

Er zijn verschillende oorzaken van tandverkleuringen. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig zijn er ook dingen die je eraan zou kunnen doen om het te voorkomen. In deze blog helpen we je een handje op weg door je tips te geven om je tanden langer mooi en wit te kunnen houden.

Nota bene dat een regelmatige controle van de staat van je gebit en je mond erg belangrijk zijn. Wij raden je daarom aan om altijd bij je tandarts langs te gaan wanneer het tijd is voor je periodieke controle. Ben je woonachtig in de regio Utrecht? Dan bevelen wij je deze tandarts in Utrecht aan.

Etenswaren en dranken

Koffie, thee, cola’s, wijnen en bepaalde soorten fruit en groenten (bijvoorbeeld appels en aardappelen) kunnen je tanden vlekken geven.

Gebruik van tabak

Rook- of pruimtabak kan vlekken op de tanden veroorzaken.

Slechte tandhygiëne

Onvoldoende poetsen, flossen en spoelen met een antiseptisch mondspoelmiddel om tandplak en vlekken veroorzakende stoffen zoals koffie en tabak te verwijderen, kan leiden tot tandverkleuringen.

Ziekte

Verschillende ziekten die het glazuur (het harde oppervlak van de tanden) en het tandbeen (het onderliggende materiaal onder het glazuur) aantasten, kunnen leiden tot tandverkleuringen. Behandelingen voor bepaalde aandoeningen kunnen ook de kleur van de tanden aantasten. Zo kunnen bijvoorbeeld bestraling van hoofd en nek en chemotherapie leiden tot verkleuring van de tanden. Daarnaast kunnen bepaalde infecties bij zwangere moeders leiden tot tandverkleuringen bij de baby door beïnvloeding van de ontwikkeling van het glazuur.

Medicijnen

Van de antibiotica tetracycline en doxycycline is bekend dat ze de tanden verkleuringen veroorzaken bij kinderen waarvan de tanden nog in ontwikkeling zijn (voor de leeftijd van 8 jaar). Ook mondspoelingen en wassingen met chloorhexidine en cetylpyridiniumchloride kunnen het gebit aantasten. Antihistaminica (zoals Benadryl), antipsychotica en geneesmiddelen voor hoge bloeddruk veroorzaken ook tandverkleuringen.

Tandheelkundige materialen

Sommige materialen die in de tandheelkunde worden gebruikt, zoals amalgaamrestauraties, met name zilversulfidehoudende materialen, kunnen de tanden een grijs-zwarte kleur geven.

Vergevorderde leeftijd. Naarmate je ouder wordt, raakt de buitenste laag glazuur op je tanden versleten, waardoor de natuurlijke gele kleur van het tandbeen zichtbaar wordt.

Genetica

Sommige mensen hebben van nature helderder of dikker glazuur dan anderen.

Milieu

Overmatig gebruik van fluoride, hetzij door omgevingsfactoren (natuurlijk hoge fluoridegehaltes in water), hetzij door overmatig gebruik (fluoridetoepassingen, spoelingen, tandpasta en mondverzorging) kan leiden tot verkleuring van de tanden.

Trauma

Schade door een val kan bijvoorbeeld de vorming van glazuur verstoren bij jonge kinderen waarvan de tanden nog in ontwikkeling zijn. Trauma kan ook leiden tot verkleuring van volwassen tanden.

Hoe kan ik verkleuringen van tanden voorkomen?

Door een paar eenvoudige veranderingen in de levensstijl te maken, kan je misschien verkleuringen van de tanden voorkomen. Als je bijvoorbeeld een koffiedrinker en/of roker bent, overweeg dan om te minderen of om helemaal te stoppen. Verbeter ook je mondhygiëne door dagelijks te poetsen, te flossen en een mondspoelmiddel te gebruiken en je tanden elke 6 maanden door een mondhygiënist te laten reinigen.

Gerelateerde berichten

Hoe houd je je tanden schoon?

Poets je tanden tweemaal per dag met fluoride tandpasta gedurende ongeveer 2 minuten om je tanden en mond gezond te houden. Tandplak is een...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden