Smithuis tandtechniek

Tips om verwondingen aan de mond en je tanden te voorkomen

Geplaatst op

Verwondingen aan tanden en mond komen vaak voor. Ongeveer 80% van de tandverwondingen tasten één of meer voortanden aan en kunnen schade toebrengen aan het zachte weefsel – de tong, de lippen en de binnenste wangen.

Bij kleine kinderen zijn verwondingen aan de melktanden meestal het gevolg van het leren lopen. Er kan ook schade zijn aan de onvervalste permanente tanden. Sportblessures zijn de belangrijkste oorzaak van tand- en mondblessures bij oudere adolescenten en volwassenen. Tot 40% van de tandblessures bij oudere adolescenten en volwassenen komt voor tijdens het sporten.

Tips om sportgerelateerde tand- en mondblessures te voorkomen

  • Mondbeschermers : De beste manier om uw tanden en mond te beschermen tijdens het sporten is het dragen van een gebitsbeschermer.
  • Gezichtskooien: Deze uitrusting beschermt tegen trauma’s aan het gezicht, vooral bij het spelen van bepaalde sporthoudingen, zoals een honkbalvanger of hockey keeper.
  • Helmen: Het is altijd verstandig om een helm te dragen die gemaakt is voor de activiteit waaraan je deelneemt. Hoewel de meeste helmen de tanden en mond niet beschermen, beschermen ze wel een ander belangrijk gebied – je hoofd, om je te beschermen tegen een hersenschudding.

Kunnen uit de mond gevallen tanden worden gerepareerd?

Ja, een uit de mond gevallen tanden kunnen worden gerepareerd, en hoe eerder je bij je tandarts kunt zijn, hoe beter. Uit de mond gevallen tanden met de grootste kans om gered te worden, zijn de tanden die de tandarts ziet en die binnen een uur na het uitvallen te zijn, weer in hun mond worden gestopt. Als een tand is eruit is gevallen, spoel dan voorzichtig alle vuil van de wortel af en probeer het terug in het gat te plaatsen. Als dat niet mogelijk is, houd hem dan in de mond op weg naar de tandarts. Als al het andere niet lukt, bewaar de tand dan in melk tot je bij de tandarts bent.

Zelfs als je tand niet gered kan worden, ben je niet noodzakelijkerwijs je glimlach kwijt. Door de vooruitgang in de tandheelkunde kan een tandheelkundig implantaat – een vrijstaande kunsttand – nu direct op je kaakbeen worden verankerd, en met een porseleinen kroon erop, om te helpen bijten, kauwen en om esthetische redenen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden