Smithuis tandtechniek

Meer over melk- en volwassen tanden

Geplaatst op

Gezonde tanden zijn erg belangrijk voor een goede algemene gezondheid. Daarnaast helpen ze ons te bijten en te kauwen op voedsel dat we nodig hebben om onszelf te onderhouden. Met tanden kun je daarnaast beter praten en een glimlach op zijn tijd doet wonderen voor een mooie en vrolijke uitstraling. In je leven krijg je verschillende soorten tanden, lees er hieronder meer over. 

Je melktanden

Melktanden zijn de eerste tanden die we als baby krijgen. Deze tanden beginnen zich te ontwikkelen voordat een baby wordt geboren en komen normaal door als ze tussen de 6 en 12 maanden oud zijn.

Tegen de tijd dat een kind 3 jaar oud is, hebben de meeste kinderen alle melktanden (20 stuks). Het melkgebit behoudt je een aantal jaar. Ondanks dat je kindje op een gegeven moment volwassen tanden krijgt is het belangrijk het kindergebit goed schoon te houden en ook 2x per jaar met je kindje naar de Tandarts in Rotterdam Zuid te gaan. Dit resulteert in minder problemen met het volwassen gebit en door de melktanden goed te onderhouden kan je kindje beter praten en eten. 

Als een kind tussen de 5 en 6 jaar oud is, zullen de melktanden geleidelijk aan uitvallen en kort daarna zullen de volwassen tanden doorgroeien.

Volwassen gebit 

Tussen de leeftijd van 12 en 14 jaar zijn alle melktanden van een kind verdwenen en zijn deze vervangen door een volledig volwassen gebit. Een volledig volwassen gebit bestaat uit 32 tanden. Dit is inclusief de verstandskiezen, die achter in de mond groeien. Deze groeien normaal gesproken veel later door en kunnen worden verwacht tussen de leeftijd van 17 en 21 jaar. Bij sommige mensen groeien de verstandskiezen helemaal niet door. Aan de hand van röntgenfoto’s adviseert je tandarts of het wel of niet handig is om je verstandskiezen te laten trekken. Sommige mensen ervaren namelijk problemen door hun verstandskiezen. Dit kan te maken hebben met de plaatsing, de ruimte in de mond of de richting waarin ze groeien. Wat kan leiden tot pijn en een scheve tanden en kiezen. Wanneer je verstandskiezen eruit moeten kun je terecht bij je eigen tandartspraktijk of moet je naar de kaakchirurg. Dit ligt aan hoe en waar de verstandskiezen staan.  

Gerelateerde berichten

Hoe houd je je tanden schoon?

Poets je tanden tweemaal per dag met fluoride tandpasta gedurende ongeveer 2 minuten om je tanden en mond gezond te houden. Tandplak is een...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden