Smithuis tandtechniek

Algemene tandvleesproblemen: lijdt jij eronder?

Geplaatst op

Als je denkt aan de gezondheid van je gebit, ligt de nadruk waarschijnlijk op het voorkomen van gaatjes in je tanden. Maar het is belangrijk om ook op je tandvlees te letten. Tandvlees speelt niet alleen een belangrijke rol in je gebit, maar ook in uw algehele welzijn.

In veel gevallen zijn gezwollen en bloedend tandvlees een teken van tandvleesaandoeningen. Er zijn echter een aantal andere dingen die je tandvleesproblemen kunnen veroorzaken. Wat de oorzaak van pijnlijk tandvlees ook is, er zijn stappen die je kunt nemen om de schade aan het tandvlees en het ongemak tot een minimum te beperken.

Tandvlees en borsteltechniek

Of je nu kiest voor een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel, kies er een met zachte nylon borstelharen met stompe uiteinden. Ook al vind je in de winkels vaak borstels met gemiddelde of harde haren, ze kunnen het glazuur van je tanden beschadigen of rood en gezwollen tandvlees veroorzaken.

Wanneer je poetst, zorg er dan voor dat je zachte, cirkelvormige bewegingen maakt om de tanden en het tandvlees te masseren en te reinigen. Hoewel veel mensen een heen en weergaande beweging gebruiken, kan deze beweging uw tandvlees irriteren en beschadigen, waardoor het tandvlees pijnlijker wordt en de kans op bloedingen of terugtrekkend tandvlees toeneemt.

Tandvlees en flostechniek

We weten allemaal hoe belangrijk het is om elke dag te flossen om tandplak te verwijderen van plaatsen waar je tandenborstel niet bij kan. Om ervoor te zorgen dat je gezonde gewoonte niet leidt tot gezwollen of bloedend tandvlees, moet je voorzichtig zijn wanneer je flost. In plaats van de floss tussen je tanden te forceren, schuif je hem voorzichtig op en neer, waarbij je de ronding van elke tand volgt.

Tandvleesaandoeningen

Wanneer mensen geen goede mondhygiëne toepassen, vormen bacteriën in de mond een tandplak op de tanden. Deze bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je tandvlees ontstoken raakt, met als gevolg dat het tandvlees rood, gezwollen of bloedend wordt. Veel mensen met ontstoken tandvlees ervaren dit niet als pijnlijk. Als je tandvleesontsteking vroeg oploopt, kan de ontsteking worden omgekeerd en genezen met een goede mondhygiëne. Maar onbehandeld kan een tandvleesontsteking verergeren en uiteindelijk leiden tot tandverlies! Zorg ervoor dat je contact opneemt met je tandarts als je de volgende symptomen hebt, zelfs als je geen ongemak ervaart:

  • veranderingen in de manier waarop tanden in elkaar passen bij het bijten, of in de pasvorm van gedeeltelijke prothesen;
  • vorming van diepe zakken tussen tanden en tandvlees
  • tandvlees dat bloedt tijdens en na het poetsen van tanden en kiezen;
  • losse of verschuivende tanden;
  • aanhoudend slechte adem of slechte smaak in de mond;
  • terugtrekkend tandvlees;
  • rood, gezwollen of mals tandvlees.

Gerelateerde berichten

Wat zijn slechte dentale gewoonten?

In deze blog lees je wat slechte gewoonten zijn in termen van de gebitsverzorging. Er zijn tal van mensen die totaal niet weten waar ze mee bezig...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden