Smithuis tandtechniek

5 Top tips voor een optimale mondhygiëne

Geplaatst op

Goede mondhygiëne helpt tegen een stinkende adem en helpt je om tanden mooi en wit te houden. Met deze onderstaande vijf tips willen we je helpen om een stalend wit gebit te houden, waarmee je vol zelfvertrouwen kunt lachen.

1. Wordt een topper in het poetsen

Poets je tanden twee keer per dag met fluoridetandpasta, doe dit bijvoorbeeld in de ochtend en in de avond voor het slapen. Ga hierbij nauwkeurig met je tandenborstel van tand naar tand om het tandplak te verwijderen.

Als de tandplak niet verwijderd wordt, dan blijven bacteriën ophopen met tandbederf en tandvleesproblemen tot gevolg. Daarnaast kunnen deze bacteriën zich via de mond ook naar de rest van het lichaam verspreiden. Door goed te poetsen verklein je bijvoorbeeld ook risico’s op hersenaandoeningen en hart- en vaatziekten.

2. Gebruik hulpmiddelen bij het reinigen van je gebit

Het is één van de meest gehoorde adviezen van tandartsen: gebruik ragers, tandenstokers of andere hulpmiddelen. Maar waarom is dit, na het poetsen zie je toch ook al resultaat?

“Met het poetsen van je tanden verwijder je circa 60% van alle tandplak. Veel patiënten denk de tandarts ook voor de gek te houden, wanneer ze zeggen dat ze ook regelmatig flosdraad of tandenstokers gebruiken. Als tandarts weet je echter wel beter, afgaand op de hoeveelheid tandplak in iemand zijn mond.” – Tandarts in Rotterdam

Gebruik daarom hulpmiddelen om zoveel mogelijk van de laatste 40% van je mond ook te reinigen. Hiermee voorkom je niet alleen gaatjes maar ook andere gezondheidsproblemen.

3. Spoel niet na het poetsen

Nadat we onze tanden hebben gepoetst, moeten we de tandpasta uitspugen. Op dit moment kunnen we in de verleiding komen om onze mond uit te spoelen, maar als we dat doen, spoelen we de fluoride weg, die de tanden blijft beschermen. Desondanks spoelt bijna twee op de drie (62%) van de mensen zijn/haar mond met water na.

4. Denk goed na over wat je eet

Dieet kan een grote rol spelen in onze mondgezondheid. Het eten van suikerhoudende voedingsmiddelen en het drinken van koolzuurhoudende dranken beschadigen onze tanden en maken ze kwetsbaar voor erosie en bederf.  Vermijd snoepen, omdat dit leidt tot meer zuuraanvallen op onze tanden. Houd de suikerconsumptie tot aan de maaltijd beperkt tot de tijd die nodig is om te eten.  Als we echt een snack nodig hebben, blijf dan bij hartige snacks zoals noten of kaas.

5. Ga regelmatig naar de tandarts

Onze tandarts moet er niet alleen zijn voor als er iets misgaat met onze mond.  Door regelmatige afspraken kunnen onze tandarts en mondhygiënist ons helpen om onze mond gezond te houden en mondziekten op afstand te houden.

Ondanks de duidelijke voordelen van regelmatige tandheelkundige bezoeken, gaat één op de vier (27%) van ons alleen naar de tandarts als er een tandheelkundig probleem is.

Gerelateerde berichten

Wat zijn slechte dentale gewoonten?

In deze blog lees je wat slechte gewoonten zijn in termen van de gebitsverzorging. Er zijn tal van mensen die totaal niet weten waar ze mee bezig...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden